Dünya’da Benzeri Olmayan Dil Ve Kültüre Sahip Azerbaycan’ın Kınalık Bölgesi Unesco Miras Listesine Dahil Edildi
Brüksel/ Belçika
Azerbaycan’ın “Kınalık Kültürel Peyzajı ve Göç Yolu” olarak adlandırılan bölgesi UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Karar, 18 Eylül 2023’te Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde düzenlenen UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin 45. oturumunda alındı.
Azerbaycan Devlet Turizm Ajansı tarafından hazırlanan adaylık talebine Dünya Mirası Alanı, Kınalıgk köyünü, çevredeki yerel halkın kullandığı otlakları (Guba ve Gusar) ve Orta Aran bölgesinin kışlama alanlarını (Abşeron ve Hajigabul) kapsıyor. Aralarındaki 200 km’yi aşan uzunluk tarihi göç yolu (Guba-Şamahı-Kobustan) kapsamaktadır.
UNESCO’ya sunulan belgenin temelini Kınalı’nın göçebe kültürü oluşturuyor. Yansıttığı evrensel değerler dikkate alınarak benzersizliğiyle öne çıkan bu zengin miras, 2021 yılında “Kınalık Kültürel Peyzajı ve Göç Rotası” adıyla adaylık olarak Dünya Miras Komitesi’ne sunulmuştu.
UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin 45. oturumunda konuşan Devlet Turizm Ajansı Başkanı Fuad Naghiyev, adaylık belgesine destek veren herkese şükranlarını sunarak, bu belgede yer alan göç rotasının örnek bir tarihi-ekonomik model olduğunu kaydetti. sadece Azerbaycan’ın değil, dünya mirasına ait olduğunu vurguladı.
Fuad Naghiyev, ülkemizin maddi ve manevi mirasının korunmasına gösterilen sürekli dikkat, özen ve destekten dolayı Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehriban Aliyeva’ya teşekkür etti.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Miras Alanı’nın, UNESCO Dünya Miras Listesi’nden geçen toplam 44.829,41 hektarlık (yaklaşık 45 bin hektar) Miras Alanı ve 109.392,78 hektarlık (109 bin hektardan fazla) Tampon Bölge’den oluştuğunu belirtmek gerekir. 6 idari bölgeden oluşan bölge kültürel bir peyzajı kapsadığını vurguladı.