Türkiye Kocaeli Haydar Aliyev Merkezi Dev Projelerine Bir Yenisini Ekliyor
KOCAELİ AZERBAYCAN HAYDAR ALİYEV KÜLTÜR EVİ ‘NDEN YENİ PROJE
Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği tarafından gerçekleştirilen projelere bir yenisi daha eklendi ve Bakü Kocaeli İş Dünyası ve Kardeşler Buluşuyor Projesi tanıtımı, düzenlenen konferans ile başladı
Genel Başkanlığını Bilal Dündar’ın yaptığı Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği, bir süredir gerçekleştirdiği konferanslar, etkinlikler ve projeler ile öne çıkarken iki kardeş ülkenin ilişkilerinin gelişmesine de önemli katkı sağlamış oluyor.
Bu kapsamda gerek Alptekin Cevherli’nin Proje Koordinatörlüğü’nde Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü projeler ve gerekse de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi ile birlikte yürütülen projeler ile çok sayıda kitap, dergi ve broşür basılarak gerek ücretsiz olarak kent kamuoyu ile ve gerekse de yetkili makamlara gönderilerek paylaşılmıştı.
Şimdi de Kocaeli Sivil Toplum Merkezi’nde düzenlenen Bakü Kocaeli İş Dünyası ve Kardeşler Buluşuyor Projesi tanıtım toplantısı ve konferansı ile yeni bir proje daha başlatılmış oldu.
DAHA GASPIRALI İSMAİL BEY’İ YAKALAYAMADIK
Proje Koordinatörü Alptekin Cevherli’nin açılış sunumu ile başlayan konferans daha sonra Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Evi Derneği Başkanı Bilal Dündar’ın konuşması ile devam etti. Programa Kocaeli AK Parti Kocaeli eski Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tekin Yeken, Kocaeli Millî Kuruluşlar Birliği Başkanı Yücel Alpay Demir, Kocaeli Kültür eski Müdürü Adnan Zamburkan, UMSİDER (Uluslararası Müteahhit ve Sanayiciler Derneği) Genel Başkanı Zeki Gedikoğlu konuşmacı olarak katıldılar.
Proje Koordinatörü Alptekin Cevherli konuşmasında, 4 yıldır Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha iyi noktaya gelmesi için yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi. Türk Dünyası’nın geleceği ve birlikteliği için bu iki kardeş ülkenin işbirliğinin örnek olduğunu vurguladığı konuşmasında şimdiye kadar yapılan her çalışmaya destek verdiği için Kocaeli eski Milletvekili İlyas Şeker’e teşekkür etti.
Gaspıralı İsmail Bey’in yaklaşık 150 yıl önce üstelik de Rus işgali altındaki Kırım’da bastığı gazeteyi bütün Türk Dünyası’na ulaştırırken bunca medya patronuna, holdinglere ve 7 bağımsız Türk Devleti’ne rağmen Türk Dünyası’nın tamamına hitap edebilen bir medyanın olmaması hepimiz için utanç kaynağıdır dedi.
KONFERANSA İLGİ YOĞUN OLDU
Salonda boş yer kalmadığı için iki kez dışarıdan takviye sandalye getirilen konferansta Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Evi Derneği Başkanı Bilal Dündar ise “Bugün Azerbaycan’da en çok tanınan kentlerin başında İstanbul ve Ankara’dan sonra Kocaeli gelir. Bunun nedeni bizim samimi çalışmalarımız olmuştur. Karşılıklı ziyaretler ve bir millet iki devlet olmanın hazzı yaşanmıştır. İzmit adına Azerbaycan’da bir park açılışını sağladık. 2004’te bu derneği açtığımız zaman ‘Bilal Hoca’nın işi mi yok’ deniliyordu. Ama biz çok büyük bir eksikliği kapattık.
Bir eğitimci olarak söylüyorum, geçmişimizi iyi bilmemiz gerekiyor. Bizim projelerimiz için süreklilik ve faaliyetlerimizi genişletmek gerekli. Bugün burada Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin de desteklediği yeni projemiz hayata geçiriliyor. Burada konuşulanları da bir kitap halinde bastırıp parasız dağıtacağız. Geçmişte 3 sene İçişleri Bakanlığımızla da projelerimiz oldu. Sonuç itibariyle bu projeler bir kişinin yapacağı iş değil, ekip işidir. Destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Aramızda bulunan Milletvekilimiz Sayın İlyas Şeker Bey’e de ayrıca teşekkür ederim. Her türlü projemizde bize destek verdi. Aynı şekilde ekibimize de çok teşekkür ederim” dedi.
BİLAL BAŞKAN’A VE EKİBİNE TEŞEKKÜR
AK Parti Kocaeli eski Milletvekili İlyas Şeker de konuşmasında, “Kocaeli’de 2.500 üzerinde STK var bunların içerisinde en iyi ve aktif çalışan STK’lardan birisi de Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği. Çalışan STK’larımız olunca bizler de mümkün olduğu kadar destek olmaya çalışıyoruz. Ama bu STK biraz daha farklı. Azerbaycan’la Türkiye’nin dostluk ilişkisinde ciddi çalışmaları oluyor. Bilal Hocamız’a ve ekibinize çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyemizin de güzel bir uygulaması oldu. Eskiden STK’lar bireysel olarak belediyelere gidiyordu ve proje için bütçe istiyordu. Şimdi Büyükşehir Belediyemiz STK’lar için bir bütçe ayırdı. Bu bütçeye de STK’lar projelerini uygulama üzerinden öne sürüyor ve kabul görülürse destek alıyor. Sizlere Allah kolaylık versin diyor, teşekkür ve tebrik ediyorum. Azerbaycan, Türkiye açısından önemli bir ülke. Özellikle son dönemlerde yaşanan gelişmelerle daha da pekiştirildi. 2. Karabağ Savaşı’nda Karabağ, Türkiye Cumhuriyeti’nin verdiği destekle Ermeni işgalinden kurtarılmış oldu. Bu destekler halen karşılıklı olarak devam ediyor. Belki biraz daha çalışmak lazım. İlişkileri daha da geliştirmek lazım. Bu tür çalışmalar; bu nedenle çok önemlidir” dedi.
TÜRK DÜNYASI’NIN ŞAH DAMARI
Kocaeli Millî Kuruluşlar Birliği Başkanı Yücel Alpay Demir ise konuşmasında, “Azerbaycan’a defalarca çeşitli vesilelerle gittik. Petrolden doğal gaza, turizmden eğitime varıncaya kadar bu ilişkilerin geliştirilmesi gerekiyor… Tabi ki Türk siyasi hayatında bazı şeyler sebep sonuç ilişkisidir. İki devlet bir millet olgusu desteği ile ‘7 devlet bir millet’ olgusuna artık evrilmekte.
Türkiye’de bile bir iş yeri açabilmek tecrübe gerektiriyor. Ama Azerbaycan’da bize karşı pozitif ayrımcılık sağlanıyor. Onlar bize karşı çok daha verici ve kucak açıcı. İşte bunu bizim daha çok değerlendirmemiz lazım. Yarın devlet büyüklerimiz değişebilir ve bu konuya duyarsız bir belediye başkanı da gelebilir. Bu yüzden öyle bağlar kurulmalı ki geçmişimizde kurduğumuz birlik beraberlik bozulmasın. Azerbaycan Türkiye’nin Türk Dünyası’na ulaşan şah damarıdır. Bizim ortak gazetelere ihtiyacımız var, ortak TV. kanallarına ihtiyacımız var. Ortak eğitim sistemine geçilebilir. Bunun için oradaki iş adamlarının yaptığı işler çok önemlidir. Birbirimizden haberdar olmamız lazım” dedi.
İKİ ÜLKENİN ORTAK ŞEHİTLİKLERİ VAR
Kocaeli Kültür eski Müdürü Adnan Zamburkan sunumunda özetle şu ifadelerde bulundu: “Kültür ve turizm çok önemli bir sektör Türkiye’de gezilecek görülecek çok güzel yerler var. Önceki yıllarda turizm henüz gelişmemişti daha sonra ülke ekonomisine ne kadar katkı sunduğu anlaşıldıktan sonra çalışmalar yapıldı. Bugün Türkiye artık 50 milyar dolara yakın olarak döviz geliri hedeflemiştir. Çünkü Türkiye’ye gelen turistler artık bireysel olarak bin dolar harcamaya başlamıştır.
Azerbaycan rüzgârlar ve ateşler ülkesi olarak bilinmektedir. Azerbaycan’da da gezilecek görülecek yerler mevcuttur. Azerbaycan’ın turizm seyahat acentalarıyla çeşitli toplantılar yapıldı. Azerbaycan’la Türkiye arasındaki kardeşliğin gelişmesi arasındaki sebeplere bakılırsa bugün iki kardeş ülkenin aynı şehitlikte mezarları bulunmaktadır. Tarihi bir birliğimiz vardır. Azerbaycan’la Türkiye arasındaki birliğinin geliştirilmesi için iki ülke arasındaki ulaşımı kolaylaştırmamız gerekiyor” şeklinde konuşmasını sürdürdü.
ZENGEZUR KORİDORU ÇOK ÖNEMLİ
Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tekin Yeken yaptığı konuşmasına, hibelerin öneminden bahsederek başladı. Ardından Zengezur koridorunun Türkiye – Azerbaycan ilişkileri ve Türk Dünyası’nın geleceği için çok önemli bir konumda olduğuna vurgu yaptı.
Bundan rahatsız olan Ermenistan ve İran’ın iş birliği yaptığını hatırlatan Yeken, Zengezur koridorunun Türkiye ve Azerbaycan’ın kontrolüne geçmesi durumda bunun sadece iki kardeş ülkenin ilişkilerinin daha da gelişmesini sağlamayacağın, aynı zamanda Türk Dünyası’na Türkiye’nin kara yolu ile ulaşabilmesi için de büyük bir fırsat olacağını belirtti. Bu koridorun ulaşım haricinde aynı zamanda Türk Dünyası’nda üretilen zengin petrol ve doğal gazın da Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşmasını sağlayarak; Rusya’ya karşı Batı için bir alternatif olacağına da işaret etti.
GÜNEY AZERBAYCAN TÜRKLERİ DE VAR
UMSİDER Genel Başkanı Zeki Gedikoğlu da konuşmasında, “Korona zamanında ve 2. Karabağ Savaşı’nda kardeşlerimiz için elimizden ne gelebilir diyerek Uluslararası İş İnsanları ve İnşaat Mühendisleri Derneği olarak Bilal Bey’i aradık ve Azerbaycan’daki kardeşlerimize maske yardımında bulunmak istedik. Ve maskelerin tanesinin 20-30 lira olduğu bir dönemde biz buradan kardeşlerimize hibe olarak yüz binlerce maske gönderdik. Kardeşin kardeşe borcu olmaz. Bu iki kardeşin dostluğuna istinaden dünyada hiçbir örneği yok. Bu anlamda Kocaeli Azerbaycan’da son yıllarda İstanbul’dan sonra en etkili ilimiz.
Azerbaycan ve Türkiye’nin gayretleriyle kaybedilen topraklar geri alındı. Ama orada insanların istihdamı için bir şeyler yapılması gerekiyor. Dünyanın zaten Türkiye ve Azerbaycan’a bakışı belli. Ekonomi güçlü oldukça kimsenin bize zarar vermesi mümkün değil. Ekonomi güçlü olmadığı zaman ise bu konuşmalar askıda kalıyor. Sonuç itibari ile o düşünülen hayaller de, hayalde kalıyor.
Azerbaycanla neden ortak spor ligi kurulmadı, neden gidilip gezilemedi? Bunların, bundan sonraki süreçte not alınarak hareket edilmesinde fayda vardır. Kars, Ardahan, Iğdır’da bir parlama oldu ama maalesef rahatlıkla gidilemiyor. Bu sınır kapılarının açılması gerekiyor. Ben Azerbaycan’a gittiğimde oradan uçak sonrası Iğdır’dan kara yolu ile gelmek istedim ama sınır kapılarında kendi vatandaşlarına geçiş izni verilmedi buna üzüldüm. Bunların dile getirilmesi gerekiyor.
Sadece Azerbaycan’daki Azerbaycanlı kardeşlerimiz yok; onların yanı sıra İran’da da Güney Azerbaycan Türk milyonlarca kardeşlerimiz var. Onlara da kucak açmamız gerekiyor” dedi.
Konuşmacıların ardından soru-cevap bölümünde söz alan Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Gürkan Uysal da daha önce yayınlamış olduğu bir makaleden, Türk Dünyası’nın bir araya gelebilmesi için önerdiği 7 ana başlığı okuyarak katkı sağladı.
Konferans daha sonra, Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği Başkanı Bilal Dündar’ın konuşmacılara teşekkür belgelerini vermesi ile sona erdi.