featured-image-1889
media-bitmeyen-sevda-chapa

ANKA TÜRK BİRLİĞİ Genel Başkanı- TÜRK DÜNYASI. Batı Azerbaycan Ankara temsilcisi Dr. Derya Akdemir Ermeni Taşnaklarının Türklere Karşı Yaptığı Soykırımı Yazdı.

media-vesikalikDr.Derya Akdemir

Doğu Anadolu’da geçmişte kaybettiğimiz bir milyondan fazla şehidimizin aziz hatırasını gelecek kuşaklara aktaracak ve 24 Nisan’ı Katliam günü olarak kabul edenlere ve onlarcası dünyanın birçok yerinde açılan sözde soykırım anıtlarına cevap verecek bir Şehitler Anıtı’nın Iğdır’da açılması ve Oba Köyü’nde bir şehitlik yapılması kararlaştırılmış ve oluşturulmuştur.

Soykırım anıtı için seçilen yer, Iğdır şehrinin doğu girişinde yani Üç ülkeden görünecek (Azerbaycan, İran ve Ermenistan’dan )şekilde konuşlandırılmıştır .
Anıt mezar 7.20 metre yüksekliğinde tepe kurgan oluşturmuştur. Türk’lerin yaşadığı bozkırlarda ve coğrafyalarda bu kurganlara rastlamak mümkün.Bu kurganın iç kısmında defin odası bulunmaktadır. Bu eski Türk geleneği (yuğ ,yoğ veya yığ)cenaze töreniyle kurganlara gömülürlerdi. Getirilen topraklarla kurganlar yükseltilerek tepe görünümüne dönüştürülürdü.
Ölüye toprağı bol olsun terimi eski kültürden bugüne aktarımdır…
Yuğ törenlerine katılım ne kadar kalabalık olursa ,o kadar sevildiğini gösterir, tuğ törenine katılanlar yanlarında kurgan için toprak götürürlerdi.

Anıtın salonda Ermeni vahşetinden kalan ve açılan toplu mezarlara ait resim ve belgelerle sergilenmektedir.

Bu salondan dışarıya uzanan koridorun sağ tarafındaki odada Ermenilerin yaptıkları katliamlara ait fotoğraflar, sol tarafında ise soykırım araştırmaları için bir kütüphane bulunmaktadır.

Müzeye giriş kapısı Selçuklu-Türk mimarlık geleneklerine dayanan taç kapı şeklindedir.

Müzeye giriş kapısı ve çevre şekillerindeki bordo ve siyah renkli granit kaplamada, sayıca az ve oldukça dar pencerelerinden de soykırım olayının ağırlığı ve faciası temsil edilmektedir.

Anıt, kurganın ortasında yüksekliği 36 m. olan kılıç grubu yükselmektedir.

Bunlar masum halkı soykırımdan kurtarmış Türk ordusunun şerefine, onun şehit ve gazilerinin aziz hatırasına dikilmiştir. Sayısı beş olan kılıçlar, planda beş köşeli bir biçimde yatmaktadır. Üstten bakıldığında kılıç grubu Türkiye Devlet simgesi ve bayrağında olan beş köşeli yıldız görünümündedir.
Bu anıt Ermenistan’dan çok net bir şekilde görünmektedir.
Bugün Milletimiz önemli nisan, düğün ,sünnet törenlerinde bu anıt mezara ziyaret gerçekleştirmektedir

Bu vefa elbette çok önemli bir kimlik sahiplenmesidir. Bunun yanında içimizi yakan bazı insanlar bu kurganın anlamı bilmeden veya başka amaçları olan diğer insanlar için dans pistine dönüştürülmesi manidardır.
Şehitlerimize saygıda kusurdur Bu affedilemeyecek bir bilinçsizlik ve geçmişimizi yok saymadır.
Devlet yetkililerimizin bu konuda gerekli tedbirleri alacağını umut etmekteyim.
Milletimizden duyarlı Atalarına yakışır bir üslup sergilemesini canı gönülden istiyorum.
Yıllardır bu şehitlerimiz üzerine kitaplar yazan ve araştırmalar yapan bir Araştırmacı yazar olarak ,emeklerime de saygı olarak talep etmekteyim.
Biz değerlerimize sahip çıkmazsak düşman bu değerlerimizi elimizden alır boyar ,bezer bize geri kendi değeri gibi gösterir.
Biz Oğuz Atanın torunları, Iğdir beyin devamlarıyız

.Uyuma uyuyan Milletler ölür!
Şehitlerimizin sayesinde bu kadar rahat yaşıyor ,nefes alıyoruz

.Onlara hak ettiği değeri vermek vicdan ve vebaldir.
Ne Mutlu Türküm Diyene!
IĞDIR kurganına sahip çık!
Araştırmacı Yazar Dr.Derya Akdemir

 

media-bitmeyen-sevda-chapa

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Haberler