featured-image-2237
media-bitmeyen-sevda-chapa

Creteil mahkemesi, 2 Mart 1985’te 7 ay süren duruşma sonrasında kararı verdi. Garbisyan’a müebbet, Sonyer Nayır 15, Semerciyan ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar, Ermeniler tarafından tepkiyle karşılanırken, Türkler genellikle olumlu ve adil buldu. Tarafsız çevreler delillerin kesin olarak belirlenmesine rağmen, jürinin takdir hakkını kullandıklarını belirttiler.

Paris’in orly havaalanında 15 temmuz 1983 günü asala militanlarınca düzenlenen terör eylemi. orly havaalanı thy bürosu eşya kontrol bölümüne bir bavul içerisine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 4’ü fransız, 2’si türk, 1’i abd’li ve 1’i isveç’li olmak üzere toplam 8 kişi hayatını kaybetti, 20’si ağır olmak üzere 56 kişi de yaralandı. bu olayla birlikte batı devletlerince iyice zıvanadan çıktığı anlaşılan Asala, bu ülkeler tarafından verilen desteği yitirdi, özellikle Fransa’da büyük tepki topladı. asala’nın yokoluş sürecini hızlandıran olaylardandır.”

Bununla da kalmadı, Fransa polisi, Orly canilerinden Ohannes Semerciyan’ın evinde yaptığı aramalarda 3 bavulun içinde silah, cephane, belge pasaport, mühür ve bombalar buldu. Bütün bunları mahkeme heyeti değerlendirmeye tabi tuttular. 

Bu delillerin sonucunda savcı Orly Katliamı’na katıldıkları delillerle ortaya çıkan 3 ASALA Militanı için Fransa’daki en ağır ceza olan “ömür boyu” hapis istendi.

Creteil mahkemesi, 2 Mart 1985’te 7 ay süren duruşma sonrasında kararı verdi. Garbisyan’a müebbet, Sonyer Nayır 15, Semerciyan ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar, Ermeniler tarafından tepkiyle karşılanırken, Türkler genellikle olumlu ve adil buldu. Tarafsız çevreler delillerin kesin olarak belirlenmesine rağmen, jürinin takdir hakkını kullandıklarını belirttiler.

O Tarihte Fransız Basınında Katliamın Yorumları ;

Ermeni Gizli Kurtuluş Ordusu ASALA adlı terör örgütünün önceki gün Paris’in Orly Havaalanında giriştiği ve altı kişinin ölümüne 20’si ağır 56 kişinin de yaralanmasına yol açan hunharca saldırısı Fransız basınında büyük tepkiyle karşılandı, önde gelen Fransız gazetelerinin büyük bir bölümü, birinci ve ikinci sayfalarının tümünü olaya ayırdılar.

Sol eğilimli Liberation gazetesi, haberi “Orly: Kör katliam…” şeklindeki başlıkla verdi. İlk üç sayfasını bu olaya ayıran Liberation ASALA’nın terörist bir örgüt olduğunu vurguladı. Liberation da, Selim Nassib imzasıyla yayınlanan yazıda, “Fransa’nın anlayışı sona erdi…” başlığı altında, Fransız makamlarının şimdiye kadar terörist Ermenilere hoşgörülü davrandığı, hatta bunlarla Fransa’da eylem yapmamaları konusunda gizli pazarlıklara giriştiği hatırlatıldı Bir Fransız’ın öldüğü son Marmara turizm saldırısından sonra meydana gelen Orly katliamının, artık bu pazarlığın sona erdiğini gösterdiğini belirten Liberation Fransa’daki hapishanelerde bulunan Ermeni teröristlere de gevşek davranıldığını vurguladı. Güvenlik işleriyle görevli Devlet Sekreteri Joseph Françeschi’nin teröristlerin “Gerektiği şekilde cezalandıracağını” söylemesinin, bu açıdan yeni bir unsur olduğunu da kaydeden gazete, Beyrut’tan ayrılmak zorunda kalan “ASALA” militanlarının bugün “iplerini koparmış bir cephanelik gibi ortalıkta dolaştıklarını” yazdı. Liberation, hükümetin, bu militanları temizlemek kararında olduğu şeklinde bir izlenim edin ildiğini de vurguladı. Aynı gazetede yayınlanan başyazıda da. olay, “canavarca bir katliam” olarak adlandırıldı.

Le Matin gazetesi de olayı ilk dört sayfasından verdi. “Orly’de dehşet…” başlıklı yazıda da, Fransız hükümetiyle Ermeni militanlar arasındaki pazarlıkla oluşan diyalogun artık “koptuğu” kaydedildi. İktidar yanlısı Le Matin Fransa-Ermeni ilişkilerinin saldırılar, müzakereler, ateşkesler, şantajlar, tehditler ve yeni saldırılar şeklinde gelişim gösterdiğini, ancak son olaydan sonra artık “ASALA” ile Fransa makamlarının bütün bağlarının koptuğunu yazdı.

İçişleri Bakanı ve Marsilya Belediye Başkanı Gaston Defferre’in 24 Nisan 1982 tarihinde yaptığı açıklamada, “Fransa hükümetinin Ermeni davasının zafere ulaşması için destek göstereceğini” söylediğini hatırlatan gazete. “Bilinçli olarak kullanılan ve dozu seçilmiş kelimelerle ifade edilen bu sözler daha ileri gitmeyecek ve Fransa soykırımı tanımayacaktır” dedi.

Sağ eğilimli Le Figaro gazetesi ise, manşetten verdiği haberde, “Ermeniler Orly’ye saldırdı, 5 ölü 60’tan fazla yaralı: Müsamaha edilemez…” başlığını kullandı.

Le Figaro‘da Xavier Marchetti imzasıyla yayınlanan başyazıda Orly’de girişilen korkunç saldırının sosyalist iktidarı çok güç duruma düşürdüğüne işaret edildi. Dünyanın içinde yaşadığı dönemi, “ölüm saçan bir başıboşluk” olarak nitelendiren Le Figaro asıl mücadele edilmesi gereken sorunun bu eğilim olduğunu vurguladı ve ulusal düzeyde en yüksek sevi­yedeki görevlilere bu açıdan büyük sorumluluk düştüğünü bildirdi.

Fransa’nın en yüksek tirajlı gazetelerinden France Soir da olaya ilk sayfa dahil üç tam sayfa ayırdı. “Orly’de katliam..” başlığını kullanan gazete. “Ermeni terörizmi, 1975’den bu yana 200’üncü saldırısını yaptı…” demiştir.

Fransa basınında Orly vahşetinin yankıları sürerken, ülkenin en büyük gazetelerinden Le Figaro‘da yayımlanan Irina de Chikoff imzalı bir yazıda, Ermeni hareketine ve bunu el altından destekleme durumundaki Fransa yetkililerine karşı açık bir tavır alındı. Söz konusu yazıda, “Şantaj stratejisi, kana susamışlık ve cinayet deliliği” gibi nitelemelerle ele alınan son Orly ilayı karşısında içişleri Bakanlığı’nın aczi kadar Dışişleri’nin “bulanık” politikası da eleştiriliyor.

Muhafazakâr Qu Bitidien gazetesi ise, “Polis teröristleri yakalamak için neden Orly saldırısına kadar bekledi” şeklinde manşet atarken Le Monde gazetesi de Devlet Başkanı Mitterrand’ın da “belirgin bir asabiyetle” aynı soruyu güvenlik yetkililerine de yönelttiğini yazdı.

Fransa’nın Orly olayından sonra tanınmış Ermeni militanların evlerine baskın yapması, İngiliz basını tarafından “önemli bir tutum değişikliği” olarak değerlendirildi.

Fransa’nın tüm radyo ve TV istasyonları dön Ermeni suikastının failinin eylemi üslendiğine ilişkin haberi birinci haber olarak verdi. Bu arada, uluslararası terörizmle mücadele çerçevesinde Fransız polisinin “ilk kez” bir kanlı eylemin failini yakaladığı da vurgulandı.

 

 

 

https://www.izlesene.com/video/asala-orly-havalimani-katliami/9194293

media-bitmeyen-sevda-chapa

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Haberler